ÜZÜM YAPRAĞI TOPLAMA ve SAKLAMA YÖNTEMLERİ :)

Arkadaşlar hepinize merhaba :)
Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde bir kaç gün kışlık hazırlıklardan bahsedeceğim. Bugün yazacağım yazıda bunun üzerine olacak. Kışın tüketmek üzere tazecik yiyecekler hazırlayacağız sizlerle. İnstagramda paylaştığım fotoğraftan anlamışsınızdır bugün yazacağım yazının içeriğini.

Bugün sizlerle kışlık " ÜZÜM YAPRAĞI SAKLAMA " hakkında konuşacağız.
Üzüm yaprağı her ne kadar yılda iki kez toplansa da Ağustos ayına kadar yağmur yağdıkça yeniden yeşeren bir bitkidir. Yılda iki kez toplama zamanı bulunur bu iki ay Mayıs ve Haziran aylarıdır.



Yaprak toplarken dikkat edilecek noktalar ise şöyle;

- Yaprak toplarken açık renkli damarları az ve sert olup yumuşak yapraklar toplanmalıdır. Toplanan bu yaprağın saklanması hem daha rahat olur hemde yapılan sarmanın daha lezzetli olmasında önemli bir adımdır.
- Kart yapraklar toplanmamalıdır. Peki ya yaprağın kart olup olmadığını nasıl anlayacağız. Yaprak sert iri ve büyük damarlı ise o yaprak kartlaşmış yapraktır. Dokunduğunuzda elinize kağıt hissi verir.
- Yaprağı topladıktan sonra ise hemen kullanılacaksa poşetlere toplanmasında bir sakınca yoktur. Fakat bir iki gün bekletilecek ise kese kağıtlarına koyulup buz dolabında saklanması uygun görülür.




Halk arasında en çok bilinen 3 çeşit yaprak saklama yöntemi vardır. Bunlar ise;
- Buzdolabı poşetinde saklama; Bu işlem birazdan detaylı bir biçimde anlatacağımız işlemle aynıdır. Yapraklar el edilir. (katlama işlemi yapılır) güzelce yıkanır ve kaynar suda ters düz edilip alınarak soğutulduktan sonra bir pişirimlik ayrılmış şekli ile buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuda dondurulur.



- Salamura şekli ile saklama;
Salamura yapımının iki şekli vardır.
Birincisi yaprağın kuru bir biçimde bidona koyulup ardından. Tuzlu suda yumurta döndürerek yapılması. Yumurta döndürme işlemi ise. Tuz ve suyun dengesini ayarlar. Tuzlu suyun içerisine eklenen yumurta suyun üzerinde dönüyorsa tuz ve suyun miktarı dengelenmiş olur. Sonrasında bu su yaprağa dökülür üzerine bir taş koyulur ve kapağı kapatılır.
İkinci işlem ise: Yapraklar bidona eklenirken aralarına tuz serpilir ve üzerinden önceden kaynatılmış ve soğutulmuş su dökülür üzerine taş konur ve kapağı kapatılır.


- Kavanozlara basarak yaprak saklama; 

MALZEMELER;

-Asma yaprağı
- Kavanoz
- Su

YAPILIŞI;

Yapraklar el ve iki üç su yıkanır. Kullanılacak kavanoz kapakları kaynar suya sokup çıkarılır. Kaynar suya basılır ve ters düz edilerek hemen alınır. Kavanozlara hemen sıkıştırılır ve kapağı kapatılarak anında ters çevrilir. Bu şekilde iki üç bekletilir. Bu iki üç gün içerisinde kontrol edilir eğer patlama olduysa yani kapağından su çıktıysa o bozulmuş anlamına gelir. O yaprakta buzdolabı poşetlerine koyulup derin dondurucuda muhafaza edilebilir. İsteğe göre yaprak sarıldıktan sonrada derin dondurucu da saklanabilir.
Mutfağınızdan yemek kokusu eksik olmasın :)

Kaynar suya batırıp çıkarttığımız yaprağımız.



Buzdolabında sarılmış vaziyette beklettiğimiz sarmalarımız.

Çekimlerimde bana yardımcı olan minik dostum :)


BANA ULAŞMAK İÇİN;

Gmail: betuledepli@gmail.com
Twitter: BetulEdepliii
İnstagram: betuledepli


Yorumlar