İLİKLİ KEMİK SUYU NASIL YAPILIR? | DANA STOCK

Kullandığınız yemekte kimse kemik suyu koyduğunuzu anlamayacak çünkü  ağır kokmayan ve tertemiz bir kemik suyu hazırlayacağız. Kaymak gibi mi denir yada süt gibi mi bilmiyorum. Ama bembeyaz ve tertemiz bir saf ilikli kemik suyu yaptım. Saf dememin sebebi içinde kereviz, havuç gibi sebzelerin olmaması. İster marrow bone broth deyin, ister dana stock olarak adlandırın şifa kaynağı olan bu tarifi. Ameliyat sonrası yaraların hızlı iyileşmesi için babama yaptım bu güzelliği umarım sizde dener ve benimle paylaşırsınız :)





İLİKLİ KEMİK SUYU TARİFİ


MALZEMELER


2 kg karışık

( İlikli dana kemik, kaval kemiği, kuzu incik kemiği )

2 diş sarımsak

3-4 yaprak defne yaprağı

Su


İLİKLİ KEMİK SUYU NASIL YAPILIR?


*2 kg kemik üzerini geçecek kadar suda yaklaşık 5 dakika kaynatılır.

*Üzerinde çıkan kanlı kef (köpük) alınır ve süzülür. 

*Süzülen kemikler fırın tepsisine dizilir ve 300 derece de yarım saat yakılır.

*Yakılan kemikler tenreye konur ve üzerini 1 karıştan fazla geçecek şekilde soğuk su eklenir.





*İçine kuzu koyduğumuz için kokusunu alması amacıyla sarımsak ve defne yaprağı eklenir.

*Tencerede kemikler kaynatılır ve üzerine oluşan beyaz kef toplanır. Ocağın altı kısık ateşe alınır ve minimum 12 saat maximum 24 saat altı kısık ocakta ama hafif kaynar bir şekilde pişirilir.

*5 veya 6. Saatin sonunda çok daha kıvamlı bir kemik suyu elde etmek isterseniz ilikleri tahta kaşık yardımıyla çıkarıp tencerede kaynatmaya devam edebilirsiniz.





*Ben yaklaşık 15 saat kadar kaynattım ve süzdüm. *Dibinde kalan ilikleri de süzgeç telinde bastırarak iyice suyunu çıkmasını sağladım. 

*Kullanacağım kadarını kavanoza, artan kısmını kağıt bardaklara koyup deepfreeze kaldırdım.





Tencere dibinde kalan ilikleri ne yapabiliriz?

Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 10 dakika kadar kaynatın. Bayat ekmekleri içine doğrayın ve karıştırın. Dışardaki dostlarımız için kapınızın önüne bırakabilirsiniz :)

Bir taşla iki kuş :)


Dip not; Kaynamakta olan tencere dibini saat başı karıştırmanız da fayda var. Kemikler yumaşadıkça tencere dibini kaplayıp suyun kaynamasına engel olabilir.


Dip not2; İsteğe göre gömlek yağı veya kuyruk yağı kullanabilir ilikli kemik suyunuzun yağ seviyesini arttırabilirsiniz.







Yorumlar