TURŞU TARİHİ | TURŞU NASIL BULUNDU ?

 Turşunun net olarak ne zaman bulunduğuna dair bir tarih bulunmasa da M.Ö toprak kaplarda sebzelerin muhafazası için tuz ve suyla saklandığı görülmüştür. Kayıtlara geçen tarihlerden itibaren turşu nasıl oluşmuştur peki ? 



Ağdiye Risalesi

1715 senesinde Sultan Ahmet Salis Hazretleri Mora seferine giderken Edirne'ye uğrayıp su yolcular kethüdası ( su dağıtım görevlisi ) Mirza Efendi hanesinde yapılmış olan yemeklerin bulunduğu Abdülhamid döneminde yazılmış Ağdiye risalesinde bulunan bilgilere göre o dönemde yapılmış ve günümüze gelen çok çeşit turşu tarifine rastlamak mümkün. Örneğin; Balık, sarımsak, kabak, şalgam, patlıcan gibi.


Fenn-i Tabahat

Osmanlı döneminde yazılan son yemek kitabı olan Fenn-i Tabahat ( Aşçılık bilimi ) kitabına göre turşu 2 çeşide ayrılır.

İstanbul ve Avrupa turşuları.

Bu iki turşu arasında fark çoktur. Bizim turşular saf, halis sirke ile hafif yapılır.

Avrupa da ise şişe ve fıçılarda yapılan turşular sirke ruhu, hardal ve tuz ile yapılır. Sebzelerin yeşil kalması için haşlanarak yapılır.

İstanbul turşusu ise kendi içinde ikiye ayrılır.

1) Sirke, su, tuz

2) Su, tuz, ekmek mayası ( Su ve tuz kaynatılıp soğutulur. İçine ekmek mayası atılır. )

Avrupa turşuları

Sebzeler beze sarılmış hardal ve tuzla haşlanır. Soğutulur. Kavanoza konur ve üzerine sirke, tuz ve toz hardal eklenir.



Osmanlı mutfağı Tuğrul Şavkay

Bu kitapta o döneme ait farklı turşu püf noktaları bulmak mümkün.

Biber turşusu için olmazsa olmaz Maydanoz ve naneyken, kornişon için rezene. Pancar turşusu için pekmez kullanıldığı görülüyor.


Km ne şekilde buldu bilinmez ama dünya üzerinde turşuyu en çok tüketen şüphesiz ki Türkler. Belirli bir ülkeye mal olmamış olması da Dünya mirası olduğunu ve hemen hemen her ülkede turşuya benzer saklama yöntemlerinin olduğu görülüyor.


Yorumlar