SELÇUKLUDAN GÜNÜMÜZE; NOKUL

Üzüm, ceviz ve tarçın olan bütün hamur işlerine bayılıyorum. Ortaokuldayken okuldan dönüş yolunda annemin yaptığı kurabiyenin evi saran kokusu geliyor aklıma her seferinde.

Bunlardan biri de Nokul özellikle Bafra adı altında anılsa da sıklıkla Anadolu'nun her yerinde farklı isimlerle karşımıza çıkar ve Selçuklu'dan günümüze kadar varlığını sürmüştür.
Yani aslında geçenlerde yaptığım #cinnamonrolls un atası #nokul  





MALZEMELER
Hamuru için;
4.5 su bardağı un
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yumurta
3 yemek kaşığı sirke
İç harç;
2 su bardağı kuru üzüm
2 su bardağı ceviz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tahin
150 gram tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
Üzeri için;
1 yumurta sarısı 
YAPILIŞI
Kuru üzüm sıcak suda ıslanır.
Hamur için olan sıvı malzemeler önce birbiriyle karıştırılır. Sonrasında bütün malzemeler eklenir ve yoğurulur. Yarım saat mayalandırılır. İç harç için ceviz kırılır. Üzüm kurulanır. Tereyağ eritilir. Toz şeker, tahin, tarçın ve tereyağın yarısı birbiriyle karıştırır.
Mayalanan hamur bezelere ayrılır ve ayrılan tereyağıyla ince şekilde açılır. Tahinli karışım sürülür. Üzerine ince açılan hamur konur. Tahinli karışım sürülür. Üzerine ince açılan hamur konur. Tereyağ sürülür üzüm ve ceviz serpilerek rulo şeklinde sarılır. 2 parmak kalınlığında kesilir. Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180 derece fırında yaklaşık 20 25 dk pişirilir.





Yorumlar