OSMANLI GELENEKSEL TATLILAR




Osmanlının belki de en can alıcı noktası muhteşem lezzetli tatlıları.
Şerbetli, sütlü, meyve tatlıları aklınıza ne gelirse o üründen tatlı mevcut Osmanlıda.
Baklava en önemli olanlarından biri belki de.
Hamurun yapılışından, şerbetleme aşamasına kadar her anı ustalık ve deneyim gerektirdiği için önemli tatlılar arasında.
Kebap yapanların ayrı ustaları olduğu gibi baklava yapımı için de ayrı ustalar mevcut.
Hamur incecik açılır ve içerisine fıstık, fındık, badem, ceviz, kaymak ve hatta kavun eklenerek birbirinden lezzetli çeşit çeşit baklavalar hazırlanır.



Kadayıflar da Arap kökenli tatlılar arasında yer almasına rağmen Osmanlılar 'da bu tatlı fazlasıyla benimsenmiştir. Tel, yassı, ekmek kadayıfı olmak üzere birden fazla çeşidi mevcuttur. Kadayıf yapımında olduğu gibi diğer şerbetli tatlılarda sade yağ kullanımı çok önemlidir. Ekmek kadayıfında kullanılan ekmekler ise bayat ekmeklerle hazırlandığı tahmin edilmektedir.

Şerbetli tatlılara sayısız örnek vermek mümkün.
Bir diğer şerbetli tatlı örneği ise revani. Bir diğer benzeri de Suriye 'nin ünlü şam tatlısı.



Osmanlı Döneminin anlatıldığı kitaplarda ayrı başlık sahibi olan helvaları da unutmamakta fayda var. O dönemin önemli insanlarına ikram edilen hatırı sayılır bir tatlı çeşidi. Diğer tatlı başlıklarında olduğu gibi çeşitleri birden fazla. Örneğin; Gaziler helvası, helvayı hakani, sabuniye helvası, irmik helvası vb.

 Helva denildiğinde akla ilk un gelmiş olsa da nişasta, pirinç unu ve irmikle de helvalar hazırlanmıştır. Fıstık yerine badem kullanıldığı da göze çarpan diğer noktadır.

Sütlü tatlılar da Osmanlı 'da soğuk tatlılar başlığıyla yer almıştır. Sıcak günlerde serinletici havası çok sevilmiştir. Sütlü tatlılar dediğimiz de ilk akla gelenler de tavukgöğsü, kazandibi, sütlü aştır ( sütlaç )
                           


Meyve ve kuru yemiş tatlıları dediğimizde aşure, zerde, armut tatlısı, ayva tatlısı olarak sıralanabilir.

Ama her ne olursa olsun Osmanlı dönemi tatlarının bu kadar olduğunu düşünmek çok yanlış olur. Bunun için daha çok okumak ve araştırmak gerekli. Sizin de bildiğiniz farklı lezzetler varsa bizimle paylaşabilirsiniz.




Yorumlar