OSMANLI DA BÖREKLER

Bir düşünün;
Kat kat serilmiş çıtır yufkalar arasında erimiş peynir. Dumanı üzerinde fırından yeni çıkmış bir tepsi börek.
Yazarken bile yufka siparişi verdim bir tepsi hazırlamak için. Sadece peynirli değil, kıymalı, patatesli, ıspanaklı Osmanlı mutfağında daha neler neler..

İster misiniz Osmanlı Saray mutfağına birlikte kapı aralayalım?
Bizim adını duyduğumuzda ağzımızı sulandıran börekler o dönemde nasıl gelmiş sofraya?
Yalnız Osmanlı da şöyle bir durum var sadece az önce anlattıklarım değil krepler ve benzeri ürünler de börek sınıfına girmekte. O yüzden bu da mı börekmiş şaşkınlığını yaşamayın okurken.

Bazı böreklerde hamurişi olmasına rağmen börek sınıfına girmiş ve sözlüklere öyle işlenmiş. Örnek verecek olursak Tatar böreği.
Kıymalı börek tarifleri ise şuan yapılan tariflerle hemen hemen aynı.
Peynirli harçlar ise beyaz peynirden ziyade Kaşkaval peyniri ( bir tür kaşar peyniri ) ve yumurta karışımıyla hazırlanmakta.
Günümüzde en işginç olanı ise " paça böreği " koyun paçası haşlanır ve içinde bulunan yumuşamış kemiklerle yufka ortasına konur ister kol böreği olarak sarılır isterde tepsi böreği olarak dizilir.




Akıtma şuan her ne kadar hamurişi olarak görülse de o zamanlar börek sınıfında yer almış.


Bu dönemin en zor böreklerinden olan su böreğinin zorluğu Osmanlı Sarayına dayanmakta.
İncecik açılıp önce kaynar noktada olan sıcak suya sonrasında soğuk suya batırıp yırtmadan çıkarmak herkesin harcı değil anlayacağınız.

Çocuk şarkılarına konu olan fincan böreği de bu dönemden sofralarımıza miras. Bizim de yapmamız gereken bu mirasa sahip çıkmak.

Kaynak: Osmanlı Mutfağı Şekerbank 



Yorumlar