BIÇAK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Bir soru ile başlayayım öncelikle
Mutfağın temeli olan eşyalar desem ilk sırada aklınıza gelir?
Çoğunuzun bıçak dediğine eminim. İlk çağlarda çakmak taşının yontulmasıyla sapsız bir biçim de hayat yolculuğuna başlayıp, çeşitli silah üretiminin başladığı demir çağındaysa sap eklenerek günümüz bıçakları fikrine sahip oldu. En kapsamlı bıçak çeşitleri ise Romalılar tarafından geliştirildi. İlk çelik bıçağı ve hatta ilk katlanabilir bıçağı da Romalılar tasarladı. İlk paslanmaz bıçak ise ABD tarafından yapıldı. Günümüze kadar gelişimi devam ederken akıllarda tek bir soru.
Bıçak nasıl seçilir? Bıçak alırken nelere dikkat edilmelidir?
Şu zamana kadar yüzlerce lira harcadığım bıçaklarım da oldu, 3 liraya aldığım bıçaklarım da oldu. Yüzlerce lira verdiklerim sınıfta kalırken 3 liralık bıçaklarım beni epey şaşırtmıştı. Bunlar hep bilgi eksikliğindendi. İnternette doğru düzgün kaynak olmayışı vb. Ama şu zamana kadar elinden pek çok bıçak geçmiş biri olarak sizlere önerebileceğim bir kaç nokta var:

1)Paslanmaz çelik tercih edin! 
Demir karbon bileşimlerinden bahsetmeyeceğim ama çelik bıçaklar her an tercih sebebiniz olsun. 

2) İnternet alışverişine güvenmeyin!
İnternetten bıçak tercihi yapmamanızı öneririm. ( Sap kısmı bambu olarak aldığım bıçağın plastik üstü boya olarak elime geldiği olmuştu ) Bıçağa dokunup onu hissedin. ( Gülmeyin bu gerçekten böyle )

3) Set tercih etmeyin!
Aman bunun fiyatı daha uygun hemde set deyip bıçak seti almaya kalkmayın. Yavaş olsun temiz olsun, siz kendi setinizi elde edin.

4) Meyve bıçağıyla et kesmeyin!
Ne için kullanacağınıza karar verin. ( Meyve, et, balık, ekmek vb )

5)  Bıçak tutuşunuzu kontrol edin!
 Bıçağın sapını doğru tutuyorsanız sonrası kolay. Araba kullanımında direksiyon kabiliyeti neyse bıçak içinde sap kavrama tam anlamıyla o. ( Bıçağın sap ve sapla birleşen kısmına başparmağınızı koyun. serçe, yüzük ve orta parmağınızla bıçağı kavrayıp işaret parmağınızı baş parmağınızla karşılıklı koyun )

5) Bıçak boyunu el kabiliyetinize göre ayarlayın!
İlk defa bıçak kullanacaksanız 30 cm'lik bıçaklar tercih etmeyin. En ideal boy 21 cm'lik bıçaklar.

6)Ağırlık hesabını kararlaştırın!
Hafif bir bıçak güç, ağır bir bıçaksa kol yorgunluğu anlamına gelir. Çalışma şeklinize göre bu kararı vermenizde yarar var.

7) Sipariş üzerine aldırmayın!
Mutfak içerisinde yol arkadaşımız olan bıçakları en iyi kullanan kişi tanır. Siz siz olun bıçaklarınızı başkalarının zevkine göre seçip almayın. Yada " Bana falanca yerden bıçak seçer misin?  " gibi cümleler kurmayın.

Not: Farklı dikkat edilmesi gereken noktalar varsa bizimle paylaşabilirsiniz. Bıçağınız keskin olsun!



Yorumlar