EV YAPIMI MAYONEZ NASIL HAZIRLANIR ? :)

Arkadaşlar hepinize yeniden merhaba :)
Bugün lezzete biraz sağlık dedik ve ev yapımı ketçap tarifinden sonra ev yapımı mayonez hazırladık. Ketçap tarifini merak ederseniz eğer buraya tıklamanız yeterli. 
Bugün yazacağımız tarifimizin başlığı: EV YAPIMI MAYONEZ
Mayonez hakkında biraz konuşacak olursam eğer. 
Mayonez bazı yiyecekler ve sosların hazırlanmasında kullanılan Fransız kökenli soğuk soslardan birisidir.
İçerisine capari, capari çiçeği, sarımsak, ançüez, yeşil sebze eklenerek çeşitli soslar hazırlanabilir.  Rus ve Amerikan usulü çeşitli sosların yapımında kullanılan temel malzemedir ve yumurta sarısının iyi kalitede olan ayçiçek yağı ile karıştırılarak hazırlanması ile oluşur. İçerisine limon suyu, sirke veya hardal eklenerek hazırlanır. Ama ben bugün hem limon suyu hemde sirke kullanarak bir mayonez hazırladım. 
Bakalım nasıl hazırlamışız neler kullanmışız. Merak ediyorsanız buyurun tarifimizin devamına :)

MALZEMELER;

- 1 yumurta sarısı ( Tamamen beyazından ayrılmış olmasına gerek yok. Renginin beyaz olması için. )
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 1 çorba kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 bardağı ayçiçek yağı

YAPILIŞI;
Not: Kullanılacak bütün malzemelerin yağ lekesi olmadan temiz ve kuru olmasına özen gösterin. Aksi halde mayonez kesilir ve istenilen kıvam elde edilemez.

Yumurta beyazından tamamen ayrılmasına gerek olmadan sarısı ayrılır. Yumurta sarısı çırpılır ve iyice çırpıldığından emin olduğunda içerisine 1 damla sıvı yağ eklenir. MAYONEZ YAPIMI BİTENE KADAR MİKSER KAPATILMAZ. sıvıyağı tamamen çeken yumurtaya bir çay kaşığı daha ilave edilir. Yumurtanın tamamen yağı çektiğinden emin olduğunda bir çay kaşığı daha ilave edilir. Eğer yağ yumurtayı tamamen çekmeden tekrar yağ ilave edilirse mayonez kesilir. O yüzden yağ yumurtayı tamamen çektiği an tekrar 1 çay kaşığı yağ ilave edilir. Sonrasında 3-4 çay kaşığı eklenir. Ve yağ yumurtaya iyice çektirilir. Ardından bu işlem yağ bitene kadar devam eder. Yağ yumurtaya iyice çektirildikten sonra sirke ilave edilir ve çırpmaya devam edilir. Çırpıldıktan sonra limon suyu ilave edilir ve çırpılır. 1 kaç tur çırpıldıktan sonra tuz ilavesi yapılır. Tamamen karışan bütün malzemeler sonucunda mikser kapatılır ve mayonez yapım işlemi tamamlanmış olur. Bu aşamalarda sirke yumurta kokusunun kırılmasına ve kokusunun mayoneze benzemesinde limon suyu ise renginin beyaz olmasında önemli rol oynamaktadır. Hazırlanan mayonez yapıldığı gün dahil dolapta saklanarak 2 gün tüketilebilir. 2. günün sonunda yumurta mayonezin içinde fermente işlemine geçer yani kendi içerisinde bakteri üretimine başlar. Mayonezimiz de bu şekilde hazırlanmış oldu. Afiyet olsun. Mutfağınızdan yemek kokuları eksik olmasın :)



SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SAĞLIKLI 
GIDA TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN !










BANA ULAŞMAK İÇİN;

Gmail: betuledepli@gmail.com
Twitter: BetulEdepliii
İnstagram: betuledepli

Yorumlar