EV YAPIMI PEYNİR nasıl yapılır ? :)

Arkadaşlar hepinize merhaba ! :)
Bildiğiniz üzere 2 gün önce EV YAPIMI YOĞURT tarifi paylaşmıştım sizlere bugün de aklıma bir şey geldi ya yoğurt yapım aşamasında sütünüz kesilirse ? o zaman ne olacak tabi ki de " EV YAPIMI PEYNİR " 
Bugün sizlere sabah kahvaltıda, poğaça veya börek yapımında kullanılabilecek peynirin yapımını anlatacağım ben bu tarifi 5 kilo sütten yaptım bakalım yapılışı nasılmış ?




MALZEMELER;

- 5 kg süt
- Yarım limon ( özellikle peynir yapılacaksa sütün kesilmesi için. Yoğurt yapımında sütü kesilmiş olanlar bu malzemeyi temin etmeyebilir. Yada illa ki limon şart değil tuz veya birazcık yoğurt ekleyip kaynatabilirsiniz. )
- 1 adet tülbent veya elek
- Tuz

YAPILIŞI;

5 kg süt ocakta yarım limon sıkılarak kaynatılır. ( Yukarıda da söylediğim gibi sütü zaten kesilmiş olanlar bu kısmı atlayabilir. ) Karıştırarak kaynatılır. Kesilen süt tülbentten veya elekten geçirilir. İçerisinde kalan süt iyice çıkarılır. Bu işlem bir kaç kez tekrarlanır. ( Ben bu işlemi 3 kez tekrarladıktan sonra tülbente koyup ağzını bir iple bağladıktan sonra üzerine ağırlık koyup yarım saat kadar beklettim. )Sonrasında sütünden ayrıldığına emin olduğunuz peynirleri tuz sevme zevkinize göre tuz ile birlikte iyice yoğurun ve kaseye basın. İsteğe göre bir kahvaltıda yiyebileceğiniz kalıplara koyup geri kalanını buz dolabına atabilirsiniz. Afiyet olsun :)



Kesilen sütümüzü kaynadıktan sonra


Yukarıdaki tülbent gibi veya elek gibi bir aletten 


Fotoğraftaki gibi süzdürüyoruz. 



Ben garanti olsun diye tülbentten geçirdikten sonra bir kez de aşağıdaki gibi elekten geçirdim.





Yukarıdaki fotoğrafta da sütü iyice çıkarılmış peyniri tuz ile yoğurdum. 


Sonrasında kaseye bastım. 5 kg sütten bu kadar çıktı sizde isteğe göre süt miktarını ayarlayıp kendi peynirinizi yapabilirsiniz. Afiyet olsuun :)


Bana ulaşın:
Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com

Yorumlar